Entrevista al cap de llista d'ICV, José Antonio Hinojosa

Quina valoració fa d’aquesta legislatura?
Ha estat una legislatura molt desequilibrada. Quan es va constituir l’equip de govern, hi havia esperances perquè per primera vegada es feia un pacte d’esquerres, i es demostrava que la democràcia és alternança en el poder. Es veia un canvi perquè CiU, que havia estat tants anys al govern, en sortia i es constituïa un Ajuntament d’esquerres. Però no va funcionar per desequilibris interns entre els partits del pacte.

Per una altra banda, ha estat una legislatura molt atacada per la intransigència de CiU, liderada pel senyor Moltó. Crec que això ha creat desencís a la població, ja que hi havia un gran continent per davant però s’ha quedat sense contingut. Vull dir que podia haver estat una legislatura històrica però na ha estat així i ha perjudicat bastant a la població. Ha estat molt centralitzada en la problemàtica del barri de l’Estació i de la Botjosa, i això també ha fet que d’altres temes no s’hagin afrontat amb més profunditat. Per tant, crec que s’ha demostrat l’alternança en el poder però no s’ha avançat en polítiques d’esquerres.

Quins són els seus projectes de futur més importants?
Es divideixen en tres àrees: servei a les persones, amb polítiques de proximitat a la gent; urbanisme, afrontant i planificant el POUM per tal que aporti progrés a Sallent i polítiques del consens i la convivència entre partits. També s’han de donar respostes als runams, buscant un ampli consens, els joves, la gent gran, la dona, la cultura, l’ensenament...

Creu que serà alcalde la pròxima legislatura?
Aquesta resposta no la puc donar, ja que dependrà de la ciutadania.

Què és el primer que farà si surt elegit alcalde?
El primer que faria seria fer un projecte de contacte amb la ciutadania, visitant les entitats, que és molt important donar-los-hi un impuls, recollir les seves aspiracions i intentar solucionar els seus problemes.

Si passades les eleccions és necessari pactar amb altres forces polítiques, com veu aquests possibles pactes?
ICV tenim molt clar qui són els nostres aliats, però tampoc farem un pacte de qualsevol manera. Hauria de ser un pacte d’esquerres, sòlid, clarificat i que recollís les amplies aspiracions de tots els partits, però que no fos un pacte d’intencions ni de voluntats. Per suposat que s’hauria d’intentar de no tancar les portes a l’oposició. Si volen col·laborar en algun projecte que ho puguin fer. Hi ha temes de poble que seria bo que féssim un manifest conjunt que fos un acord pel poble, per Sallent, amb temes com l’habitatge, el runam, l’Estació, la residència... que són coses que afecten a tots els partits. Seria un acord de majories, per aquests pròxims quatre anys.

Quines pensa que són les problemàtiques més importants a abordar després de les eleccions?
Una de les més importants és el tema del barri de l’Estació, que ja té un procés anterior i està en marxa la negociació amb els veïns. Se’ls ha de donar sortida a la gent de l’Estació, ja que no només és un tema d’urbanisme sinó que també és social. Cal deixar-se de partidismes perquè això no porta enlloc. Un altre tema és la planificació del POUM, que també està lligat amb l’Estació.

Altres temes que s’han d’afrontar són els runams. Sallent va viure molts anys de la mineria i les empreses no han tingut mai fre ni ningú que les controlés. S’ha d’afrontar aquest tema creant el Consell Municipal del Medi Ambient de Sallent i buscant totes les mesures correctores, restituint el dany que s’ha fet al territori, eliminant les muntanyes i impermeabilitzar el terra. Potser algú pensa que s’ha de tancar la mina i s’han acabat els runams, però si tanca la mina es queden els runams. També s’ha de vetllar pels llocs de treball, que són un dret adquirit. S’han de saber combinar els dos temes. I el Consell de Medi Ambient seria on es podria debatre i informar a la població dels passos que es fan i implicar-hi la gent del poble. Articularia les idees entorn aquest problema que tenim.

Sallent també necessita habitatges per la gent jove, tan de lloguer com de compra, però protegit. Que la gent jove pugui realitzar la seva vida al poble vol dir que tinguin el màxim de feina a Sallent, que hi tinguin habitatge i els caps de setmana es puguin divertir aquí al poble mateix. Crec que necessitem més diversió, ser més alegres, i la Casa de la Vila també hauria de canviar el tarannà. L’actitud tant crítica i tant intransigent de l’oposició ha creat dins del consistori un estat de tensió i de crispació.

Creieu que l’actuació de la Conselleria de Medi Ambient i Habitatge, conselleria d’ICV en els dos últims governs de la Generalitat, ha actuat correctament tant en Habitatge com en Medi Ambient a Sallent?
La Conselleria no sé quines propostes ha fet a l’Ajuntament sobre habitatge. Sobre pisos de protecció no s’han fet moltes propostes. Sempre han dit que no hi havia territori per fer habitatges. Si s’haguessin fet propostes i s’haguessin buscat habitatges per aquí Sallent, jo crec que la Conselleria hauria col·laborat. I sobre els runams, crec que està en marxa un procés de negociació sobre aquest tema, els estudis s’estan fent, s’estan estudiant mesures tècniques per l’eliminació del residu. Per tant, valoro correctament l’actuació de la Conselleria, encara que hi ha una sèrie d’actuacions que encara no s’han finalitzat.

Una de les vostres propostes és fomentar la participació ciutadana. Com creieu que s’ha gestionat aquesta legislatura aquest tema i com penseu fer-ho vosaltres?
A l’abril del 2005, ICV vam presentar una moció a l’Ajuntament que va ser aprovada per tots els grups polítics, que proposava l’elaboració del ROM. S’ha començat a fer ara, i nosaltres ho vam presentar al 2005. Volíem que es fés el més aviat millor perquè ha de seguir un procés llarg per aprovar-lo. Aquest reglament serviria per aprofundir en la democràcia a nivell local i per recolzar el govern a nivell local. El ROM delimita algunes actuacions que s’han de prendre a l’ajuntament, com el Consell de Poble, i també dóna la possibilitat de consultar les decisions amb la gent, encara que sempre la última paraula la tenen els responsables polítics. També informa als ciutadans dels drets i deures que tenen. Per nosaltres és molt important la participació ciutadana.

En les últimes eleccions Iniciativa no va tenir representació a l’Ajuntament de Sallent. Tot i això, heu treballat per Sallent des de fora de l’Ajuntament?
Com et deia, hem fet la moció, hem participat en una xerrada sobre les eleccions europees, hem intervingut alguna vegada als plens... hem estat a Sallent fent alguna cosa o altra, tenint en compte que no sortir representat és una patacada molt forta. Hem passat quatre anys durs, però estem il·lusionats i creiem que tindrem representació a l’Ajuntament.

Com pensa que seran els pròxims quatre anys?
A mi m’agrada més pensar en el present, però crec que no poden ser quatre anys de molta tensió, i s’han de buscar formes de diàleg per arribar al consens. Crec que seran bons. Els partits hem de ser conscients que s’han d’afrontar molts temes, i hem de mirar que el poble progressi. Actualment Sallent està molt estancat en segons quins aspectes.

Com seria el seu Sallent ideal?
Un poble feliç, un poble organitzat, perquè si ens organitzem serem més forts, amb un Ajuntament ben organitzat, amb entitats més ben organitzades, capaç d’afrontar reptes, amb gent que conegui el territori, amb bones relacions socials, que no sigui un poble dormitori, amb espais com els ateneus on la gent es pugui trobar i realitzar les activitats que els hi agraden.

Sallent té possibilitats perquè Sallent té energies, però les té amagades. I és important recollir aquestes energies i articular-les per fer pinya. Fins i tot es podria fer una trobada dels artistes de Sallent.

La meva utopia és que la gent sigui feliç